Rozhovor

Společenství hodnotíme velmi pozitivně, shodují se Michal Hojdekr a Václav Pěsta

Série rozhovorů našich trenérů pokračuje v plném proudu a po vyzpovídání trenéra dorostenců, Dušana Kapuscinského, přišla řada na trenéry žáků. Duo Michal HojdekrVáclav Pěsta si pochvaluje výkony svých svěřenců a věří, že na podzimní výkony kluci navážou i v jarní části sezony.

Michale a Vašku, jak byste zhodnotili působení žákovských kategorií v 1.A třídě?

Můžeme být spokojeni, ale zatím máme jen půl sezóny za sebou. Čeká nás ještě druhá polovina a doufáme, že na výsledky navážeme. Zatím máme pocit, že to baví trenéry i hráče a to je asi to nejdůležitější.

Který dvojzápas vás nejvíce nadchl, a který naopak považujete za ten nejhorší?

U mladších žáků nás zklamal domácí zápas s Hradištěm, kde byla velká absence. Na druhou stranu nás potěšily dva zápasy. První byl v Chýnově. I když jsme prohráli gólem v poslední minutě s lídrem soutěže, který nemá ztrátu bodu, tak jsme předvedli velice výborný a kvalitní výkon. Druhý poslední zápas byl v Sezimově Ústí, kde jsme sice prohrávali, ale výsledek jsme otočili a vyhráli. U starších žáků nás zklamal první zápas v Protivíně, kam jsme jeli bez brankáře a byl to pro husinecké kluky vůbec první zápas v 1.A třídě. Kluci nás naopak potěšili výhrou v domácím zápase proti Soběslavi, kde jednoznačně zvítězili.

Starší žáci se umístili na třetím místě, mladší ještě o stupínek lépe. Čekali byste před sezonou takovýto výsledek?

Víme, že v našich týmech máme šikovné a bojovné děti. Po prvních zápasech jsme tušili, že kluci na to mají. Samozřejmě to ale vždy může být ještě lepší.

Před letošní sezonou došlo na to, že jste spojili své síly a rozhodli jste se společně trénovat. Co vás k tomu vedlo?

Už delší dobu spolu jezdíme po zápasech, kde hrají naše děti. Zjistili jsme, že máme stejné názory a mohlo by to klapat. Nakonec se ukázalo, že nám to klape nejen fotbalově, ale i charakterově. Podstatné je i to, že kluci, a samozřejmě i jedna holčina, mají fajn podporu i od rodičů z Březí i Husince. To nám spolupráci výrazně usnadňuje.

Před letošním rokem došlo navíc ještě ke spojení žákovské kategorie s nedalekým Husincem. Jak toto společenství hodnotíte?

Bez husineckých žáků bychom to neodehráli. Starších žáků ve Březí mnoho nebylo, proto jsme se museli spojit. Před sezónou jsme byli na soustředění i z toho důvodu, aby se kluci lépe poznali a myslíme si, že to klaplo. Společenství hodnotíme velmi pozitivně a už koukáme do dalších sezón, kde by opět mohla společně vzniknout velmi kvalitní družstva. Nechceme se nikoho dotknout, ale hrát okresní přebor žáků by už bylo nyní zpátečnické.

Podzimní zápasy se odehrály na travnatém povrchu v Husinci. Bude to tak i v jarní části soutěže?

Vzhledem k tomu, že v Husinci je pouze přípravka a zázemí je tam výborné, tak máme prostor k trénování a hraní právě tam. Nejspíš v Husinci odehrajeme i jarní část. Vyhovuje to všem, tak zatím nemáme důvod to měnit. Navíc ve Březí je hodně dalších mládežnických kategorií a dost se tam časově „pleteme“. Třeba když tam „vleze“ mladší přípravka, s trenéry „dvojčaty“ (úsměv), tak už se tam jen kvůli počtům nevejdeme. To je ale zároveň super stav a je pro nás všechny dobře, že máme takto početnou základnu šikovných dětí.

Vnímáte vůbec nějaký rozdíl s tím, že se hrají zápasy v Husinci a ne ve Vlachově Březí?

Rozdíl nevnímáme. Možná jedině to, že Venca je tam vždy včas a Michal pozdě. Ten totiž zapomíná, že musíme „dojíždět“. (smích)

Jarní část startuje na začátku března. Už máte sestavený plán, jak bude probíhat zimní příprava?

S tréninky jsme oficiálně začali 9. ledna. Venca i přes to chodil s dětmi i po skončení podzimní části prakticky pořád něco dělat, takže pauza vlastně ani žádná skoro nebyla. Zároveň máme, jako poslední roky, i letos řadu halových turnajů. Následně v únoru jedeme na čtyřdenní soustředění, kde budeme nabírat fyzickou sílu a pomalu začneme vylézat z haly na hřiště.

Poslední otázka je mířena pouze na Michala. Co říkáš na své zvolení do klubového výboru, a co si od toho slibuješ?

Neslibuji si od toho nic a osobně bych si přál pár věcí. Například nový trávník, kabiny a hlavně nadále „valit“ podporu mládeže, protože za posledních pár let se toho v této oblasti hodně posunulo a v podstatě jako jedni z mála máme všechny mládežnické kategorie a začínáme hrát prim v prachatickém okrese. Za to patří velké díky všem trenérům. U A – týmu to už chce rozhodně omladit. Naopak B – tým bez „starců“ typu Lagron, Pěsta, Bušek a podobně není tak zábavný, takže tam bych je udržel, dokud dokážou chodit. (smích)