Rozhovor

Trenér dorostu Dušan Kapuscinský: Jsme na správné cestě a tým je dobře nastavený

Hlavní trenér dorostenců Dušan Kapuscinský nemůže být po podzimu více spokojen. Naši dorostenci totiž nepoznali během podzimu hořkost porážky a s náskokem tří bodů vedou svojí tabulku 1.A mladšího dorostu. Dušan se v rozhovoru nejen rozpovídal o parádním podzimu, ale také prozradil i následující plán týmu na zimu.

Dušane, v kategorii dorostu jste po podzimu obsadili první pozici. Čekal bys něco takového před začátkem sezony?

Nečekal, ale to neznamená, že bych klukům nevěřil. Před začátkem sezóny jsem klukům řekl, že jdeme do každého zápasu vyhrát, a že se budeme chtít poprat o pozici v top trojce. Dopadlo to tak, že jsem první. Vážíme si toho, ale já vím, že ta druhá polovina bude mnohem náročnější. Teď máme cíl jediný a to je udržet si první místo a dále předvádět kombinační fotbal s co nejvíce vstřelenými brankami.

Za osm duelů jste nepoznali hořkost porážky. Jaký zápas byl ale nejtěžší z tvého pohledu?

Za to jsme nesmírně rádi a já jsem na kluky pyšný. Vypovídá to o tom, že jsme na správné cestě a tým je dobře nastavený. Nejtěžší utkání bylo určitě venku proti Větřovy/Sezimovo Ústí. Tam byla vidět u soupeře kvalita na míči a fotbalové myšlení. O to více si této výhry ceníme, protože jsme udrželi čisté konto a soupeře jsme do ničeho nepustili. Jedinou kaňkou zápasu bylo neproměňování vyložených šancí, kdy jsme mohli přidat ještě dvě, nebo tři branky a navýšit tak skóre. Úspěch v tomto zápase bych opět viděl v týmovosti a oddanosti. Radost jsem měl především, že kluci plnili přesně to, co jsme si před zápasem řekli.

Který zápas byl naopak tím nejlepším?

Nejlepší zápas byl doma proti Rudolfovu. Musím říct, že se nám povedlo do zápasu skvěle vstoupit a v desáté minutě jsme vedli po krásných herních situacích už 2:0. Důležité bylo, že jsme neinkasovali branku a nadále vyvíjeli tlak na soupeře a z toho proměnily další branky a zápas skončil jednoznačným výsledkem 5:0.

Kromě skvělého útoku, který nastřílel třicet dva branek, funguje i obrana. Co podle tebe stojí za tím, že kluci obdrželi pouze čtyři branky a v šesti duelech ani neinkasovali?

Určitě týmovost a snaha plnit to, co si řekneme. Snažíme se hrát v různých momentech hry i hodně takticky. Trochu uspat soupeře a následně na ně zatlačit a přidat další góly. Další důležitou stránkou byli kluci co se k nám připojili v létě. Už v průběhu předešlé sezóny jsem měl vytipované možné posily pro náš tým. Proběhla jednání a všechno dopadlo podle představ. Dokázali jsme dobře poskládat tým a skvěle si to sedlo. Jsem za to rád, ale je to práce celého týmu a tímto bych chtěl klukům poděkovat za práci jak v tréninku, tak i v zápase. Důležitým článkem je i Jan Plachta. Není ve většině zápasu tolika v permanenci, ale o to více je důležité, když nás dokáže podržet v momentech, kdy to tým nejvíce potřebuje.

Teď už se přesuneme do budoucnosti. Kdy máte v plánu zahájit zimní přípravu?

Chtěl bych začít koncem ledna. Uvidíme, musíme si s klukama sednout a upřesnit si datum začátku zimní přípravy.

Jak bude probíhat?

Probíhat bude následovně. Nejdříve tou “milovanou” tvrdou dřinou, co každý má nejraději. (smích) Postupně budeme přecházet do rychlostní vytrvalosti a následně do herních činností. Neustále to bude prokládat prací s míčem. Musím kluky připravit na to, že to bude opět bolet. Budou mě zase nenávidět, ale sami se přesvědčili o tom, že to teď bylo znát a většinu soupeřů jsme dokázali uběhat.

Poslední otázka. Na začátku nového roku nás čeká sálový turnaj Karla Lády staršího, do kterého v minulém roce nastoupil i tým dorostenců. Můžou se diváci těšit na „mladou krev“ i v letošním ročníku?

Přesně tak kluci z dorostu budou součástí i tento rok a budeme se snažit uhrát co nejvyrovnanější zápasy proti starším a zkušenějším soupeřům. Závěrem bych chtěl ještě jednou poděkovat především klukům za spolupráci, dále rodičům, kteří jsou ochotni pomoci kdy jen to jde, samozřejmě klubu a v neposlední řadě všem lidem co kluky přijdou podpořit. Navíc se nám blíží konec roku a to znamená jediné. Chtěl bych všem příznivcům fotbalu a lidem kolem něj popřát hezké a poklidné prožití vánočních svátků a samozřejmě šťastný nový rok! Hlavně zdraví a ať následující rok 2024 je ještě o kousek lepší.

 

 

Tabulka našich dorostenců